Košarica0Item(s)

V košarici še ni izdelkov :(

Product was successfully added to your shopping cart.

Recept: Glinena obloga za hrbtenico

Recept: Glinena obloga za hrbtenico

Stara taositična modrost pravi da ste stari toliko, kolikor je stara vaša hrbtenica. Pregovor je več kot resničen glede na dejstvo, da je hrbtenica najpomembnejši steber našega telesa.

Vzrokov za bolečine v hrbtenici je lahko veliko, saj je hrbtenica povezana s celim telesom preko živčevja in mišic. Najpomembnejša je pravzaprav njena gibljivost, saj bi lahko z gibljivo hrbtenico premagali skoraj vse težave. Kaj pravzaprav je hrbtenica?

HRBTENICA- pomembna dejstva:

◦Hrbtenica je dolga od 65-75 cm;

◦Sestavlja jo 24 vretenc (7 vratnih, 12 prsnih, 5 ledvenih ter križnica in trtica).

◦Hrbtenica ima pravilno obliko v črki S;

◦Podpira jo približno 140 mišic;

◦Kljub sedenju se dnevno sklonimo povprečno od 1.500- do 2.000-krat;

◦Hrbtenica se preko živčevja povezuje z vsemi notranjimi organi;

◦Hrbtenica ima dober spomin. Zato se pogosto posledice iz mladosti pokažejo šele v starejšem obdobju;

◦Težave v hrbtenici so ena najpogostejših bolezni med odraslimi;

HRBTENICA – VZROKI ZA BOLEČINE:

◦Prevelika telesna teža;

◦Sedeč način življenja;

◦Nepravilna telesa drža;

◦Stres;

◦Dvigovanje bremen;

◦Poškodbe pri športu in delu;

◦Nosečnost;

HRBTENICA – POSLEDICE SE KAŽEJO:

◦Hernija - zdrs medvretenčne ploščice;

◦Išias - pritisk diskov v hrbtenici na išiasni živec;

◦Spondiloza je degeneracija hrbtenice;

◦Lumbago - opisuje bolečine v ledvenem delu ali v spodnjem delu hrbta;

◦Bolečine v vratu , itd

HRBTENICA IN GLINA

Domače zdravljenje hrbtenice z glino je popolnoma enostavno in varno, zato je glina ena izmed glavnih sestavin zdravljenj tudi v zdraviliščih in fizioterapijah. Z njeno pomočjo lahko ublažimo bolečine in jih celo odpravimo!

TEMPERATURA:

Hrbteničarji vedno uporabljajo tople glinene obloge, zato je potrebno glino pred uporabo segreti. Takšno, že pripravljeno najlažje segrejemo nad paro ( podobno kot vročo čokolado) ali pa v pečici za nekaj minut. Vzamemo toliko gline kot jo potrebujemo in stresemo v krožniček (npr za solato) nad vročo vodo. Segrevamo nad rahlim vretjem in v pokriti posodi , dokler ni dovolj topla. Ali pa glino glino zavijemo v mokro gazo in položimo v pečico za nekaj minut (tukaj je potrebno paziti, da se ne posuši)!:)

Tukaj super pride v poštev za ohranjanje toplote glinene obloge trdi glineni obkladek, saj je izdelan iz enakega materiala (gline) in oddaja naravno toploto! Tega preprosto položimo v pečico za 10 minut in nato zavijemo v gazo ali brisačko. Trdi glineni obkladek lahko uporabljamo samostojno za ogrevanje hrbtenice ali kot naravni termofor za glinene obloge. Ko ga uporabljamo nad oblogami, ga zavijemo v gazo in položimo na prej segrete obloge.

V kolikor ga uporabljamo samostojno, ga zavijemo v brisačko in čim večkrat položimo na predel hrbtenice, kjer občutimo bolečine. Kaj naredi? Naravno in nežno segreje mišice, kar sprosti napetost – in posledično živce. Po tem lahko uporabimo glinene obloge ali pa se namažemo z mazilom, kar še malce segreje mišice in požene kri po mišicah ter spodbudi limfo! Torej win-win situacija! :)

PRIPRAVA GLINENE OBLOGE:

Pripravimo si bombažno tkanino, papirnato brisačko ali zeljnati list ( domača lekarna :) ) na katero nanesemo 10x10 cm velike obloge za zgornji del hrbtenice in 10x20 cm velike obloge za spodnji del hrbtenice. Debelina naj se prilagodi (beri spodaj). Obkladke nanesemo z leseno spatulo, leseno kuhalnico ali plastično rokavico tako, da potem bombažno tkanino iz vseh strani zavijemo (lažje potem za odstranjevanje). Ko je obkladek na telesu, naj ima glina stik s kožo!

Trik za lažji nanos:Glino nanesemo za prozorno živilsko folijo in jo zavijemo ter oblikujemo po želji ter stresemo na tkanino :) Enostavno, kajne?:)

DEBELINA NAMAZA :

Mokre glinene obloge namažemo od nekaj mm debelo pa vse do 2 centimetra. Kaj je pomembno? Da se ne posuši prehitro in zdržijo vsaj 1 uro. Če so prej suhe, naslednjič pripravo debelejšo oblogo.

ČAS NANOSA:

Glinene obloge imamo na hrbtenici namazane med 1-3 ur. Če prej postanejo hladne in nelagodne jih prej odstranimo. Potrebno je paziti v predelu križa, da nimamo oblog skozi celo noč, saj bi si posledično zaradi hlajenja lahko prehladijo ledvice ali mehur! Torej, največ od 1-3 ur! In po potrebi gretje z trdim obkladkom ali toplo svetlobo.

KURA:

Vedno je super izvajati kure, saj z samo 1 nanosom ni skoraj nikoli izboljšanja (kljub temu da se je tudi to že zgodilo). Nanašamo jih vsaj 1x na dan in vsaj 21 dni. Potem pa po potrebi!

PO OBLOGI:

Po glineni oblogi in tudi čim večkrat dnevno je super predel malo masirati! Vedno priporočam mazanje z glinenim mazilo CALENDULA, saj vsebuje tudi izvlečke ognjiča, ki kožo naravno segreje in pospeši prekrvavite- kar je zeloooo priporočljivo v času, ko predel tako boli, da se ne moremo premikati! Torej čim pogosteje se masirati!

HRBTENICA - Zlata pravila

◦Hrbtenica je ustvarjena za gibanje.

◦S pravilnim dviganjem lahko bolečine v hrbtenici hitreje ublažimo ali celo preprečimo;

◦V večini primerov se pojavi bolečina zaradi nepravilne drže in premalo gibanja;

◦Profesionalna masaža hrbta ni samo razvajanje – lahko je odlična preventiva!

◦Moč narave (gline in zelišča) lahko zelo pripomorejo k odpravljanju bolečine – Zelo priporočam tudi tapkanje s koprivami! :) Res odlična kombinacija!

◦Hrbtenica ima porozen hrustanec, zato je v njej veliko tekočine. V primeru da ne pijete dovolj tekočine nastanejo težave na hrbtenici ravno zaradi pomanjkanje vode;

Dodaj odgovor
Spoznaj glineno vilinčico

Spoznaj glineno vilinčico

Kozmetika narejena iz slovenske, s silicijem bogate gline

Kozmetika narejena iz slovenske, s silicijem bogate gline

Ni testirana na živalih in nikoli ne bo

Ni testirana na živalih in nikoli ne bo

Ročno izdelana z ljubeznijo v Sloveniji

Ročno izdelana z ljubeznijo v Sloveniji

70 letna glinena tradicija

70 letna glinena tradicija