Košarica0Item(s)

V košarici še ni izdelkov :(

Product was successfully added to your shopping cart.

Žigova zgodba: Luskavica

Žigova zgodba: Luskavica

V novih blog zapisih, bom delila vaša potovanje do lepše kože, boljšega počutja in zdravja.

Tokrat je zgodbo meni in Društvu Psoriatikov zaupal Žiga.

Živ Živ!

Moje ime je Žiga in sem eden izmed dveh odstotkov Slovencev, ki se soočam s posledicami te zelo pogoste kožne bolezni v zahodnem svetu.

Moje prvo srečanje s to boleznijo, je bilo kar precej šokatno! Po telesu, koži natančneje, so se mi začele pojavljati tvorbe, fleki, odprte rane, ki meni prej niso bile poznane .. Seveda sem se spravil v akcijo in takojšna napotitev k dermatologu, ki mi je diagnosticiral PSORIAZO. Ob vseh dejstvih, predstavil tudi to, da je verjetno dedovana – seveda, moja super babi Zofka jo ima.

Ker sem prepričanja, da je za vsako bolezen, potreben odkriti VZROK, sem se vrgel v branja, študiranja vseh možnih zapisov o luskavici. Ooooo, kaj VSE naj bi jo povzročilo: od alkohola, do slabe prehrane in ne vem kaj še ..

Sem si mislil: dobro, lahko opustim VSE, pa bo bolje?!  Ehh, ker sem pač to jaz, Žiga – se nikakor ne bom odrekel pivu al dveh, pekoče hrane, itd .. (po pisanjih sodeč, najhujši povročitelji).

In potem mi je naredilo »klik« v glavi: če je to RES avtoimuna bolezen, zdravila pravzaprav ni – lahko samo lajšamo simptome, kajne?

Moja stanja psoriaze so precej »epizodna«: dobim epizodo hudega izbruha luskavice, po skorajda celotnem telesu (ja, tudi obrazu in lasišču) in potem mine, kod da je ni ..

Takrat, na začetku pojavljanja, mi ni bilo jasno, ali jo lahko nekako napovem ali ima neke »cikle« .. Danes vem, da je to usako leto, ob menjavi letnega časa iz poletja v jesen (in ja, ravno danes ko to pišem, praskam odvečne odmrle celice kože iz moje kože) in pa vsakič pod kakšnim hudim pritiskom ali t.i. STRESOM.

Ker sem se vrgel v misijo »lajšanja indicov« oz. Prikrivanja več kot očitnih znakov (simptomov), ki so ŠE KAKO moteči za našo družbo, sem preizkul več terapij, ki bi jih zelo rad delil v tem zapisu z vami (Društvo Psoriatikov).

Kot diagnosticirani psoriatiki verjetno poznate vsi prvo in žal edino poznano zdravilo za našo nadlogo: kortikosteroidi? Sam sem bil delež tega tretmaja v obliki kreme..

Ko mi je dober prijatelj (sicer medicinec) obrazložil kaj pomeni KORTIKOS (možganska opna) in pa STEROIDI .. Sem po dobrem mesecu opustil mazila – ker tudi sicer ni imelo efekta na moje resnično odprte rane na koži.

Moja trmasta glava in pa želja po tem, da si pomagam navsezadnje, me je pripeljala do FOTOTERAPIJE (po domače, LUČKANJA) na dermatovenerološko kliniko v LJ. Po le nekaj obiskih in resnično malem obsevanju sem dosegel neverjetne učinke: koža se ni več luščila, rane so se celile ..

Vendar je nastal stranski učinek: vse bolj pogosto sem zboleval, imel večdnevno diarejo in pa popolnoma pregreto telo..

V tem obdobju sem bil žal v fazi, ko sem na sicer polnem avtobusu, vedno sedel sam in poskušal ujeti tako eno ugibanje o tem kaj mam, kot drugo hihitanje o tem, kako zelo hudo sem verjetno bolan .. Zato mi za obdobje 3eh mesec »lučkanja«, te stranski efekti, niso predstavljali niti dropec kaplje v ocean ostalih »družbenih stranskih učinkov« oceana.

Kmalu za tem, sem zasledil na internetu, da ima nafta zelo zdravilne učinke na kožo, telo .. Moje nadaljne brskanje po spletu je obrodilo naročilo kreme za lajšanje psoriaze iz nafte – NAFTALAN!

Tretmajev okoli luskavice nisem nikoli kombiniral, saj sem želel videt resnični uspeh posameznega. Tako sem opustil fototerapijo in se vsakodnevno pričel mazati z Naftalanom. Uspeh zagotovoljen! Ampak zopet samo površinsko .. Lusk ni bilo več, odprtih ranic tudi ni, so pa ostajale rdeče zaplate kože, kot da same povrhnjice ne bi skorajda imel .. Da o strašanskem vonju po nafti, sploh ne pišem ..

Naj tukaj malo prekinem esej o mojih zdravljenjih in vam zaupam eno najboljšo stvar, ki jo imam trenutno v življenju (poleg najbolj ljubečih staršev, kar jih premore svet)  že skorajda 6. leto delam na križarki, tako da imam poletje skozi celo leto.. Sonce in pa sončenje, sta za mojo kožo, usi skupki vseh možnih preverjenih zdravljenj psoriaze -.. neverjetno, kakšen učinek na moje telo! In ja, od nekdaj sem se rad sončil, mogoče tudi prekomerno izpostavljal (tu pa tam) sončnim žarkom, ampak dragi moji – PSORIAZA, KAJ JE TO?!

Navkljub te superdruper službi in življenju, polnem sonca in »brezskrbi«, se hudiča – vedno vračam u Slovenijo na počitnice v tem, jesenskem obdobju, ko imam NEVERJETNE epizode luskavice..

Prva izkušnja z GlinaSi glino

Moja žilica raziskovanja in pa branja spleta, me je ne dolgo nazaj pripeljala do Tine. Tina se mi zdi, da ima za vse nas, neko odposlantvo, da nam pomaga? ?

Punca (in mislim, da tudi njena celotna družina) se namreč ukvarja z GLINO!

Pa sem si rekel: zakaj pa ne .. Po vseh možnih tretmajih: od steroidov, oslabljenih sončnih alfa in gama žarkih, nafte .. Hudiča! Tole glino sprobam ..

Haa! PA je prišlo do prvega »zapleta« pri meni .. Prepričan sem namreč bil, da bo zopet eno izmed »lajšanj« indicov luskavice in še ena izmed »zdravilnih« kremic ..

SPLOH NE! Na rit me je vrglo, ko sem prejel skoraj pol kilsko glino v prahu in z napotki, da jo moram vsako jutro dejansko zaužiti – kot napitek .. Si mogoče predstavljaš moj obraz? Recimo temo FUJ-BLJEK efekt.

OK, sledim prvi teden navodilom: eno žlico gline, pomešaš v 2dcl vode, počakaš da se glin usede na dno kozarca in spiješ samo vodo ..

Kakšno prijetno presenečenje – tista motna voda, ki sem jo užival, sploh ni imela nobenega okusa! Haaa! Odlično, si rečem in se spravim v mesečni tretma, kot mi je svetovala Tina – Glina.

 

Dragi moji psoriatiki – tukaj resnično ne delam prav nobene »inside« reklame za nekoga, vendar preprosto ti moram povedati, da v mojem življenju, odkar sem naredil to ENO SAMO KURO Z GLINO V PRAHU (reciva da dobro leto nazaj), LUSKAVICA ne obstaja več .. Seveda v tako hudih epizodah, kot jih imaš tudi ti, ki bereš to ..

Imam samo še tiste klasične (drekce, pekce kot jim sam rečem) indice na kolenih oz. Nogah – pa seveda komolci. Vendar vsem mojim tistim, resnično groznim prizorom, prizorom – prav odrešujoče!

 

Ker sem, kot sem že omenil na začetku, fant ki verjame, da vse bolezni prihajajo IZ nas, vam lahko resnično zaupam, da sem po cca. 2 tednih uživanja gline opazil, kako so luske izginile, tisti rdeči, vnetni madeži (fleki po domače) pa se začeli manjšati – kot da bi se umikali v telo!

Ne mine teden, da si s prestankom glinev prahu, ki mi je ostala od mojega zdravljennja luskavice, ne bi naredil obrazno masko, za bolj čisto kožo (pišem v smehu). In ne mine mesec, brez naročila gline pri Tini, saj sem do sedaj pomagal že več kot 10im ljudem – tudi takim z dermatitisom.

Hvala Tina in pa hvala Društvu Psoriatikov Slovenije, ki mi je omogočilo, da sem delil izkušnjo z vami!

Žiga

Dodaj odgovor
Spoznaj glineno vilinčico

Spoznaj glineno vilinčico

Kozmetika narejena iz slovenske, s silicijem bogate gline

Kozmetika narejena iz slovenske, s silicijem bogate gline

Ni testirana na živalih in nikoli ne bo

Ni testirana na živalih in nikoli ne bo

Ročno izdelana z ljubeznijo v Sloveniji

Ročno izdelana z ljubeznijo v Sloveniji

70 letna glinena tradicija

70 letna glinena tradicija