Košarica0Item(s)

V košarici še ni izdelkov :(

Brezplačni vzorček ob čisto vsakem nakupu.

Product was successfully added to your shopping cart.

Mastitis in glina ( moja zgodba) ♥

Mastitis in glina ( moja zgodba) ♥

Ko sem prvič postala mamica Jakobu sem za mastitis seveda že večkrat slišala, ampak ga nisem poznala tako, kot ga poznam danes. Sem dojila – 1 leto. Jakob je bil veliko (če ne vseskozi na zizi), spali nismo veliko in mogoče je bilo ravno to razlog, da do mastitisa ni prišlo.

Pri malem Marku pa je bila situacija popolnoma drugačna. Mark je spal. Hmmm. Seveda se je tudi on dojil (sem lahko zelo hvaležna za to), ampak Mark je spal. Takoj ko se je rodil in tudi naslednji dan. Pa dan potem. Saj je jedel – potem pa je nazaj zaspal. Nič krčev. Nič pretiranega joka. In to moje telo ni poznalo.

Ko sem prišla iz porodnišnice, sem imela dojke tako zelo polne, kot še nikoli. Nato me je na desni strani začelo boleti. Kaj je to? Prej sem 1 leto dojila in tudi brez težav prenehala. Sedaj 3 dan dojenja in takšne težave.

Začetnega mleka sem imela ogromno. So to znaki mastitisa?

Sama sedaj gledam na to malo drugače. Verjetno je bilo tudi to, da sem imela vseskozi slabo vest zaradi starejšega Jakoba. Pa mu ni nič manjkalo – ampak sedaj ni več edini. Bo razumel, da je bratec dobra stvar? Da sem postala mamica še enemu fantku… Toliko vprašanj brez odgovorov. Stres, stres, stres.

Imam ga - mastitis! 

In tako je prišel. Mastitis. Nihče ga ne mara. Vsi iščemo rešitve. Na žalost, sem bila prvič prepozna. Ponoči me je začela boleti desna stran dojke. Uf, spomnim se kako zelo. Tudi dotakniti se nisem smela. V prsih so se mi naredile » ploščice« . Kaj je to? Joj, joj.

Pokličem mojo Marto. Najboljša patronažna sestra kar jih je. Svetuje mi z masiranjem, črpanjem in še in še. Mami mi nosi zelje, ki naj bi ga polagala. Dobim vročino. Je že prepozno. Se je že razvil mastitis? Ni še, sem si rekla.

Boleti me je začela glava. Uf, kako boli. Lahko vzamem zdravilo? Začela mi je naraščati vročina – kaj sedaj??

Prepozno. Nisem imela volje. Doma sem imela 3 letnika, novorojenčka in službo, ki se ni prenehala z dnem, ko sem rodila. Naročila in vprašanja so prihajala. Nič se ni ustavilo ( sedaj vidim to kot veliko prednost, saj sem imela super razlog za ne googlanje in jamranje .) Spanja ni bilo veliko. Hormoni so delali 100 na uro. Telo se je pričelo prilagajati spremembam.

Mastitis.

Ni mi preostalo drugega kot da pokličem svojo zdravnico. Predpiše mi antibiotike. UF. Niso prijeli 3 dni. Takrat se nisem prepoznala. Res je bilo hudo. Bolečine od poroda. Bolečine v glavi. Bolečine v sedaj obeh dojkah. Hormoni, ki so divjali. Slaba vest zaradi velika bratca. Pa potem slaba vest zaradi malega bratca ( dobi dosti pozornosti? Ima vse tako, kot je imel Jakob?)… Stres, stres, stres.

To sem skušala skriti. Vsem. Zakaj? Zaradi Jakoba. Moj 3 letnik mora imeti vzor. Videl je mamico, ki jo vse boli, kar naenkrat je dobil še nekoga, ki ga ne pozna in je vsa pozornost usmerjena vanj. Miha mi je bil seveda v veliko pomoč.  Ogromno. Brez njega – ne predstavljam si…

Po 3 dneh sem začela postajati spet jaz. Dobila sem energijo. Voljo. In odločnost – to, da se mi kaj takega ne sme ponoviti ( no ja – važno je pozitivno razmišljanje, kajne?)

Kaj pa - glina?

Tukaj naj se za trenutek ustavim. VEM. Joj, samo sebe bi okregala. Doma imam glino. Zakaj je nisem uporabila? Ne vem. Spomnim se, ko sem delala NPK refleksoterapije, ko mi je takrat mentorica rekla, da bomo pozabili, da znamo z masažo ustaviti marsikaj. Da lahko pomagamo tudi sebi. Preprosto pozabiš. Ko si enkrat v središču, pozabiš.

In ko sem začela spet normalno razmišljati, takrat sem se spomnila. Glina! Seveda!

Vedno ( že stoletja) so jo uporabljali za zdravljenje mastitisa pri kravah. Glina veže nase. Odpira. Spodbuja limfo, kri. Ima vse kar potrebujemo za zdravljenje.

Seveda se je ponovilo. 3x. Skoraj.

Ko sem drugič začutila bolečino v dojki, ko je postajala vroča in se je pričelo kopičenje mleka, takrat sem takoj začela. Glino za obloge sem imela od takrat naprej vedno pri roki.

Vzela sem 1 pest hladne pripravljene gline in jo na debelo ( vsaj 3 cm) namazala tam, kjer je bilo žarišče. Nanjo sem položila papirnato brisačko. In po 3 urah zamenjala.

Ti povem dobro novico – delovalo je!!!!! Ni se razvilo v mastitis.

Ko se mi je drugič zgodilo, sem bila v Izoli. Spet mastitis? Uf. Gline nisem imela pri sebi. Zato sem skočila v trgovino Terrasan , kjer imajo naše obloge in jo – kupila! Ja, kovačeva kobila. Joj, še danes se spomnim kako sem jo bila hvaležna. 3x sem jo položila tisti dan ( torej 3x po 3 ure) in ponoči preden sem šla spat. Nič. Bolečina je izginila. Zraven sem seveda vseskozi dojila- da sem dojko spraznila in po tem, ko sem glineno oblogo odstranila, sem vedno šibala pod tuš, kjer sem si s toplo vodo masirala boleče dojke.

Tako da lahko napišem – glina je meni pomagala pri odpravi mastitisa.

Pa ne samo meni – ko sem za to povedala 2 prijateljicama, je pomagala tudi njima! Neverjetno.

Res je pomembno samo to, da pravi čas ( takoj ko začutiš bolečino nekje v dojki in se prične nabirati mleko na tistem področju) namažeš mrzlo glineno oblogo.

Pravijo, da ne moreš odkriti tople vode. In je nisem. Ampak sem se pa ponovno spomnila , kako so včasih premagovali mastitis.

Z glino.

Dodaj odgovor

Prednosti spletnega nakupa

Brezplačni vzorček

ob čisto vsakem nakupu

Hitra dostava

1-2 delovnih dni

100% nasmešek

Če ti izdelek ni všeč, vzamemo nazaj in vrnemo kupnino

Brezplačna poštnina

za vsa naročila nad 39,90 €

Instagram #glina.si